BYNESET HISTORIELAG FEIRER 25 ÅR i 2019 OG INVITERER TIL JUBILEUMSTUR TIL USA 31. AUGUST – 11. SEPTEMBER!
I årene 1860 – 1925 utvandret over 1500 personer fra Byneset til Amerika, og mange har også reist senere. Det er flere som holder kontakt med etterkommere etter dem som dro, og derfor er det hyggelig for Byneset Historielag å kunne invitere til sin fjerde USA-tur. Det blir fokus på norsk utvandring og norsk utvandringshistorie. Samtidig blir det tid til sightseeing og opplevelser av mange slag «over there». Turen går til Minnesota, Nord-Dakota, Sør-Dakota, Iowa og Wisconsin. Turen arrangeres i samarbeid med Escape Travel. Reiseledere er Arne Håbjørg fra Byneset Historielag og Inger-Torill Kirkeby fra Escape Travel.
Her er det mye å se fram til – velkommen med på tur!
- Pris fra 23 980,-
- Avreisedato 31.08.2019
- Varighet 12 dager
- Påmelding: https://escape.no/reiser/byneset-til-usa-2019/
Dag til dag program
Fly fra Trondheim til Minneapolis MN
Vi reiser fra Trondheim lørdag morgen med KLM og flyr via Amsterdam på vei til Minneapolis. Etter innsjekking på hotellet, kan de som vil, følge reiselederne ut for en matbit.
Fra Minneapolis til Fargo i Nord-Dakota
I dag begynner vi på rundreisen vår. Vi kjører nordvest-over på hovedveien I-94. Etter et par timers kjøring kommer vi til den lille byen Alexandria. Her finner vi blant annet Runesteinsmuseet med den berømte Kensington-steinen. Steinen ble funnet av en svensk bonde i 1898, og rune-inskripsjonen viser årstallet 1362. Fagfolk innenfor flere felt har forsket og forsket på steinen, men det diskuteres fremdeles om steinen er ekte eller ikke. Hvis den er ekte, er det jo en sensasjon og enda et bevis på at skandinavene var her lenge før Columbus. Hvis den ikke er ekte, er det et fantastisk PR-triks! I tillegg til hovedattraksjonen finner vi også et lite bygdemuseum med mange flotte bygninger som viser hvordan innvandrerne bygde og bodde utover prærien. Rett utenfor museet står «Big Ole», verdens største viking, 8,5 m høy. Vi fortsetter til Fargo, da har vi krysset Red River som her er grense-elv mellom Minnesota og Nord-Dakota.
Fra Fargo til Sioux Falls i Sør-Dakota
Fargo og Moorhead er tvillingbyer på hver sin side av Red River, Fargo i Nord-Dakota og Moorhead i Minnesota. Vi krysser elva igjen og besøker Hjemkomst Center i Moorhead. Her ser vi det vakre vikingskipet Hjemkomst, en kopi av Gokstad-skipet. Mannskapet på 12 brukte flere uker på å seile Hjemkomst over Atlanterhavet til Bergen og videre til Oslo i 1982. På museet finner vi også en replika av Hopperstad stavkirke. Både vikingskipet og stavkirken er en hyllest til alle nordmennene som slo seg ned i dette området, og til landet de forlot. Etter besøket på Hjemkomst Center, kjører vi sørover til Sioux Falls i Sør-Dakota.
Sioux Falls-området i Sør-Dakota
Også her finner vi spor etter norske interesser, og flere av dem som utvandret fra Byneset slo seg ned i området rundt Sioux Falls. Denne dagen blir det gårdsbesøk og det kan knyttes nye kontakter mellom folk som bor her og oss som kommer på besøk. Program for denne dagen utarbeides i samarbeid med lokalbefolkningen og vi kommer tilbake med flere detaljer i god tid før avreise.
Fra Sioux Falls til Decorah i Iowa og videre til La Crosse i Wiscosin
Vi kjører hovedveien I-90 helt sør i Minnesota for å komme til Decorah i Iowa. Her skal vi besøke Vesterheim Norwegian-American Museum, verdens største samling av norsk-amerikanske gjenstander. I parken bak museet finner vi 12 vakre gamle bygninger reist av norske utvandrere og siden donert til museet. Etter museumsbesøket rusler vi litt rundt i byen. På vei videre gjør vi et lite stopp i den «norske» byen Spring Grove. Spring Grove kan skryte av den første norske bosettingen i Minnesota, her slo nordmenn seg ned fra 1852. Byen ønsker oss velkommen med både amerikanske og norske flagg. Spring Grove har eget «Syttende mai-hus» og en liten park med morsomme skulpturer. Så kjører vi ca. 40 minutter til La Crosse i Wisconsin hvor vi skal bo i tre netter.
Dagstur til Rushford-området i Minnesota
Vi har valgt å bo i La Crosse noen netter og ta utflukter ut herfra, avstandene er ikke så store. Denne dagen skal vi besøke områdene Rushford, Fillmore og Houston hvor så mange fra Byneset – og andre steder i Norge – slo seg ned. Og vi skal besøke Norseland Lefsebakeri og oppleve hvordan også den gamle tradisjonen med lefsebaking lever i beste velgående.
La Crosse-området i Wisconsin
Programmet for denne dagen er ikke klart ennå, men den skal fylles med interessante programposter. Om kvelden drar vi på cruise på Mississippi! La Crosse Queen er en kopi av de gamle hjuldamperne som gikk på Mississippi i «gamle dager». Buffet-middag og levende musikk er inkludert. Det å seile på denne store floden med så mye historie er en opplevelse i seg selv!
Fra La Crosse til Westby og videre til Eau Claire Wisconsin
Denne lørdagen skal vi besøke Norskedalen Nature & Heritage Center. Norskedalen ligger i et vakkert landskapsområde, litt utenfor allfarvei, og området minner på mange måter om Norge. Her får vi tid til å rusle litt rundt og snakke med dem som jobber her som frivillige. Denne dagen byr også på en rundtur i et område der det bor mange som tilhører det kristne Amish-samfunnet. Amish-folket lever av jordbruk som drives uten moderne hjelpemidler, med hest og naturgjødsel. De har ikke elektrisitet, går i enkle klær, og kjører ikke bil uten i svært spesielle tilfeller. Det er interessant å se at så mange velger å leve slik i dag. De sper på inntektene sine med å selge deilige bakervarer og sy de vakreste lappetepper. I dette området ligger også Westby, og her tar vi oss også tid til å rusle litt i hovedgata og besøke den fantastiske overfylte gavebutikken Dregne’s. Utpå ettermiddagen setter vi kursen mot Eau Claire.
Eau Claire-området i Wisconsin
Denne dagen tilbringer vi i området rundt Strum, et annet sted hvor vi finner etterkommere etter utvandrede trøndere. Detaljert dagsprogram er ikke fastlagt ennå, men også det blir det selvfølgelig klart i god tid før avreise!
Fra Eau Claire via Northfield til Minneapolis
Vi forlater Eau Claire og Wisconsin og kjører tilbake til Minnesota. Vi skal få omvisning på ærverdige St. Olaf College i Northfield litt sør for Minneapolis. St. Olaf er en privat utdanningsinstitusjon grunnlagt av norske prester og bønder i 1874. Hovedmannen bak St. Olaf College var presten Bernt J Muus fra Snåsa. St. Olaf er et vel anerkjent college, og her kan man for eksempel studere norsk. Vi spiser lunsj (inkludert) i ærverdige King’s Room før vi forlater St. Olaf College og reiser tilbake til Minneapolis.
Bytur i Minneapolis og fly til Amsterdam
Denne dagen bruker vi i Minneapolis. Det blir sightseeing i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul, og det blir mulighet for litt shopping på Mall of America, Amerikas største butikksenter. Noen skal kanskje også treffe familie og venner her. Vi skal gjøre vårt beste for å legge til rette for det meste denne siste dagen. Og så er turen snart over og om kvelden reiser vi til flyplassen for å starte på hjemreisen.
Ankomst Værnes
Reisebetingelser
PRISEN INKLUDERER
- Flybillett Trondheim – Minneapolis t/r med KLM inkl. alle flyskatter
- 1 stk. innsjekket bagasje a 23 kg
- Servering av mat & drikke på flyet etter oppsatt plan fra KLM
- All transport nevnt i programmet, egen buss
- Overnatting på turistklassehoteller
- Frokost alle dager + 1 lunsj og 1 middag
- Utflukter og inngangsbilletter ifølge program
- Norske reiseledere på hele turen
IKKE INKLUDERT
- Tips til sjåfør og lokale guider USD 80,- pr. person
- Reiseforsikring og andre personlige utgifter
- Lunsjer og middager, – disse blir tilrettelagt da det lønner seg å kjøpe dem direkte og ikke forhåndsbestille!
BOSTEDER (klikk på hotellene for å se hjemmesiden)
- Minneapolis aug. 31/sept. 1: Holiday Inn Express & Suites Bloomington
- Fargo sept. 1/2: Holiday Inn Express Fargo – West Acres
- Sioux Falls sept. 2/4: Country Inn & Suites, Sioux Falls
- La Crosse sept. 4/7: Gundersen Hotel & Suites
- Eau Claire sept. 7/9: Country Inn & Suites Eau Claire
- Minneapolis sept. 9/10: Holiday Inn Express & Suites Bloomington
Vi tar forbehold om eventuelt bytte av hoteller. Oppdaterte opplysninger, om noen, gis før avreise.
Prisene er gitt på gjeldende tariffer og valutakurser (januar 2019) og med forbehold om min. 30 betalende deltagere. Vi tar forbehold om programendringer og at det melder seg nok deltakere til å gjennomføre turen. Praktiske opplysninger og informasjon sendes alle påmeldte i god tid før avreise. Våre avbestillingsregler og øvrige reisebetingelser finner du her.
For spørsmål eller mer info, kontakt gjerne reiselederne eller Escape Travel
VÅR USA-EKSPERT Inger-Torill Kirkeby blir med!
Inger-Torill Kirkeby er vår dyktige og erfarne USA-ekspert. Hun blir med som kjentmann og veiviser på turen. Inger-Torill har bodd i Miami i 17 år og har reist svært mye i USA. Hun interesserer seg for mennesker, politikk og samfunnsliv, og har studert historie og kunsthistorie. Inger-Torill har stort engasjement for stedene vi besøker og menneskene vi møter. Hun tar oss med på store opplevelser, fører oss inn i kultur og historie og legger til rette for mange høydepunkter. Inger-Torill viser oss rundt i et land og et landskap som hun selv er utrolig glad i og fascinert av!
ARNE HÅBJØRG fra Byneset Historielag blir med!
Arne Håbjørg er Escapes kontaktmann i Byneset Historielag. Han var leder av bygdebok-komiteen og har vært aktivt med i skrivingen av bygdebøker for tidligere Byneset herred. Han har i over 40 år vært meget interessert i emigrasjonen fra Byneset til Amerika og Canada. Han var hovedforfatter av boka om husmanns-vesenet på bygda og emigrasjonen derfra. Byneset Historielag har arrangert 3 tidligere turer til USA og det er knyttet mange kontakter. Etterkommere etter de som utvandra kommer i dag og vil besøke gården eller plassen hvor forfedrene forlot og Arne har kunnskaper om disse plassene og kan påvise hvor de lå. Arne er aktiv korsanger og har hatt tillitsverv både lokalt, regionalt og på landsplan.
PRAKTISK INFORMASJON
Innreise til USA
Alle må ha innreisetillatelse til USA på plass før avreise. Gå inn på internett på https://esta.cbp.dhs.gov/ og følg fremgangsmåten der (offisiell myndighets-side). Ha pass og kredittkort for hånden. Kostnad er USD 14,-. Skulle dere trenge hjelp så ta kontakt med oss i Escape Travel. NB: Se opp for internettsider som til forveksling ligner den originale, men tar høyere pris for samme tjeneste! Underveis i utfyllingen, blir det spørsmål om adresse i USA. Her setter du inn: Hotel Holiday Inn Express & Suites Bloomington,7770 Johnson Ave S, Bloomington, MN 55435. ESTA gjelder for to år om gangen, så dersom du allerede har en gyldig ESTA-tillatelse, kan du bruke den.
Pass og øvrige dokumenter
Alle som reiser til USA må være innehaver av gyldig elektronisk lesbart pass som er gyldig minimum 6 mnd. etter hjemkomst. Vi trenger opplysninger om fødselsdato, passnummer og utløpsdato for passet for å kunne utstede flybilletter til USA, så husk å fylle dette inn i din bestilling!
Valuta
Myntenheten i USA er dollar og fås kjøpt i bankautomat på flyplasser i Norge. Det er lurt å veksle litt dollar før avreise. Bruk av kredittkort er vanlig både til shopping og i minibankautomater, og mest vanlig er Visa og Mastercard. Bruk gjerne safe på hotellene for oppbevaring av penger og verdisaker, enten i resepsjonen eller på rommene. Det er også fornuftig å ha verdisaker plassert tett på kroppen.
Tips
Reiselederne samler inn 80 USD fra hver deltager og fordeler tips til bussjåfør og lokale guider og hjelpere underveis. Utover dette må den enkelte vurdere hvor mye tips man vil gi. Det er vanlig å gi 15-20% tips på bedre restauranter og til drosjesjåfører, bartendere etc. Husk at moms (tax) kommer i tillegg til oppgitt pris i butikker, restauranter, etc. og varierer fra stat til stat (normalt 5-8%). På hotellene forventes det tips på rommet på 1 USD pr. deltager pr. døgn. Og noen ganger forventes det tips ved frokosten. Nærmere informasjon om tipskulturen i USA gis underveis.
Mat og måltider
Det blir mye billigere å kjøpe mat underveis enn å inkludere måltidene i pakkeprisen. Vi legger til rette for lunsj og middag hver dag, og de som ønsker det spiser sammen med reiselederne. Det er inkludert frokost på hotellene, men de øvrige måltidene må betales på stedet. Man får vanligvis et godt og rikholdig måltid til rundt 15 til 18 dollar i USA.
Vær og klær
Klimamessig pleier det å være forholdsvis behagelig å besøke denne delen av Amerika i august/september. I Minneapolis er middel dagtemperaturer 23 grader og gjennomsnittlig nedbør 31,2 mm i september. Kort sagt; – du trenger klær som om du var på sommerferie hjemme i Norge, og det er fornuftig å ha med regnjakke eller paraply. Kleskoden er uformell, og vanlige fritidsklær kan brukes ved alle anledninger.
Tidsforskjell
Tidsforskjellen vil 6 timer etter norsk tid.
Strøm
Det er 110/120 volt mens vi i Norge har 220 volt. For at norsk elektrisk utstyr skal kunne brukes, må apparatet (barbermaskin etc.) kunne «switche» fra 220 v til 110 v. I tillegg må det benyttes adapter som er tilpasset amerikanske stikkontakter. To-punkt (flat) stikkontakt er mest brukt, mens tre-punkt er også vanlig.
Telefon og internett
Mobilnettet er godt utbygd. Hotellene har normalt god Wifi-dekning.
Forsikring
Avbestillingsforsikring og reiseforsikring ordnes gjerne best gjennom ditt egen forsikringsselskap.
Bagasje
Møt i god tid før avgang på flyplassen, gjerne før avreise. Det er gjennomgående håndtering av bagasje fra Norge til Seattle. Det tillates 1 kolli á 23 kg pr. person som innsjekket bagasje, og 1 stk håndbagasje (12 kg) pluss en liten veske eller pc.
Flyplass i Norge
Turen går fra Værnes med KLM. Om det skulle være aktuelt kan vi søke om tilslutning fra annen by i Norge. KLM har forbindelse til Torp/Sandefjord, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund og Trondheim. Husk i så fall å gi beskjed om hvilken flyplass du ønsker å reise fra. Det vil koste noe ekstra.
Utfyllende informasjon sendes alle påmeldte i forkant av turen.
Inger-Torill Kirkeby
Reiseleder
Inger-Torill Kirkeby er en erfaren reiseleder. Hun har bodd i Miami siden 2001 og har reist mye i USA. Hun interesserer seg for mennesker, politikk og samfunnsliv, og har studert kunsthistorie og historie. Inger-Torill har stort engasjement for stedene vi besøker og menneskene vi møter. Hun tar oss med på store opplevelser i natur og kultur, og inn i historien og skjebnen til norske utvandrere.
Arne Håbjørg
Reiseleder
Arne Håbjørg er Escapes kontaktmann i Byneset Historielag. Han var leder av bygdebok-komiteen og har vært aktivt med i skrivingen av bygdebøker for tidligere Byneset herred. Han har i over 40 år vært meget interessert i emigrasjonen fra Byneset til Amerika og Canada. Han var hovedforfatter av boka om husmanns-vesenet på bygda og emigrasjonen derfra. Byneset Historielag har arrangert 3 tidligere turer til USA og det er knyttet mange kontakter. Etterkommere etter de som utvandra kommer i dag og vil besøke gården eller plassen hvor forfedrene forlot og Arne har kunnskaper om disse plassene og kan påvise hvor de lå. Arne er aktiv korsanger og har hatt tillitsverv både lokalt, regionalt og på landsplan.